Įsigydami LANKYTOJO BILIETĄ prisidėsite prie Kuršių nerijos kraštovaizdžio išsaugojimo!!!
Naujienos / Česnakūnė
2016-05-26

Apie šį neišvaizdų augalą galimą būtų mįslę užminti: „česnaku kvepėjo, nors su juo jokių reikalų neturėjo...“ ir išties česnakūnės lapai turi švelnų česnako kvapą ir prieskonį. Auga šis maistinis ir vaistinis augalas šviesiuose lapuotynuose,  bet lengviausiai ją rasime ties pavėsingais miško keliukais.

Laukinių augalų valgytojai vertina česnakūnę. Visos augalo dalys yra valgomos. Jos lapuose gausu vitamino C, karotino. Sėklos aliejingos, o šaknyse yra baltymų. Lapai ir žydinčios viršūnės tiks ruošiant salotas ar užtepėles.  Šaknis ir sėklas galima vartoti kaip prieskonį karštiems patiekalams gardinti arba pagaminti aštroką padažą (vartotiną vietoj krienų ar garstyčių). Česnakūnės šaknys kasamos anksti pavasarį arba vėlų rudenį.  Lapai skinami augalams žydint - tuo laiku jie sultingiausi, vėliau – vasarėjant, įgauna aštresnį skonį. 

Taigi dabar pats laikas išdrįsti paragauti patiekalų su česnakūne. Paprasčiausias būdas– įmaišyti į ruošiamas salotas; o trumpai apvirus (apie 5 min.) – tai bus puikus garnyras (špinatų tekstūros ir skoniu primenantis brokolius); taip pat galima dėti į troškinius, sriubas, grūdų bei bulvių košes.

 

Nuotr. R.Ilginės

 

Nuotr. R.Ilginės
 
Informaciją parengė:
Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos
Gamtos skyriaus vyr. spec. R.Ilginė


Renginių kalendorius
Dažniausiai užduodami klausimai
1. Kokias pagrindines taisykles reikia žinoti lankantis Kuršių nerijos nacionaliniame parke?

Prašome atkreipti dėmesį į apribojimus lankantis Kuršių nerijos nacionaliniame parke


Draugai
 

 

   

 

Banners